Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.04.2013 21:39 - ТЕРИТОРИЯТА НА "МАЗНИТЕ КЕБАПЧИИ"
Автор: darkman Категория: Политика   
Прочетен: 3271 Коментари: 3 Гласове:
10


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

Чета "Дойче веле" и в съзнанието ми изплува един от най-горчивите ми спомени. В края на август 2000 г. С една от бившите ми ученички, випуск 2000, се виждаме случайно в квартала и сядаме да пием по кафе, да си "раздърдоркаме", както обичам да се изразявам. Разказва ми за няколкото месеца извънучилищен живот. "Не съм вярвала на всичко, което сте ни казвали, господине, за живота на "зрелостниците, които тръгват по пътя на зрелостта", но вече започвам да ви вярвам..." Изслушвам я с мълчаливо любопитство. "Реших най-напред да поработя малко, за да бъда относително финансово независима, а после - да кандидатствам във ВУЗ. Търсих тук-там - местата заети. И започнах да следя обявите. Отидох на адрес по една обява. Квартално кръчме. Попитах за условията. Собственикът ме пита: "Как си с времето, кога можеш да почнеш?" Отговарям му: " Нямам ангажименти, мога да почна веднага." А той: "Не, моето момиче. Попитах те как си с времето, защото най-напред ще трябва да изкараш две-три нощни смени при мен, пък ако ми харесаш - назначавам те. Ама без ангажименти и разни други глезотии.""
И като впери тъжни, полунасълзени очи в мен, моето момиче въздъхна: "Наистина съм си мислила, господине, че това, което ни говорите - за грозотата в живота на възрастните, е, за да ни сплашите. Вече ви вярвам... И значи какво?!... Аз съм на ненавършени 19 години. И за да работя нелегално, без стаж, без осигуровки, на минимална заплата и колкото работно време ми определят - някакъв мазен кебапчия ще трябва да се лигави върху мен, за да ме "харесал"... Господине, наистина ли е толкова грозно? Ами ако сега кажа на татко, нали ще го превърна в престъпник?!..."
Нали се сещате, приятели, че нямаше как да отговоря на детето си... Нямаше как, наистина, освен да употребявам клишета от рода на: "Млади сте, ще си вземете живота в ръцете, само не се отчайвайте". А не искам с клишета.

Беше през 2000 г. Сега сме вече 2013 г. И вече 6 години в Европейския съюз. Моето момиче наистина си намери пътя в живота и не превърна баща си в престъпник. Поработи в чужбина. После записа ВУЗ в България. Сега е майка на едно прелестно "пандишпанче". Сигурно са сговорно семейство със съпруга си. Да бъде!
Ама... "мазният кебапчия" си е още такъв. Тогава не й казах, че го познавам. Още по-мазен е, макар че си остана с манталитета на кебапчия. През годините обаче май си повярва, че е "бизнесмен", защото започна и от политика да се интересува, че се беше кандидатирал и за местното самоуправление...

Историята е истинска. И, уви, не е инцидент, защото знам и за други бизнесменско-кебапчийски мераци на въпросния простак.

И какво се е променило, приятели? Абсолютно съм убеден, че всеки един от нас може да разкаже поне по десетина подобни случки - без значение дали ще става въпрос за назначени капиталисти, или за поокрали оттук-оттам, разчитащи на чиновническата алчност нищожества, които са си въобразили, че са недосегаеми, или най-малкото, че слънцето изгрява заради тях...

И... колеги учители, как да искаме от нашите възпитаници да остават в България? Как да ги "мотивираме"? Като ги лъжем, че живеят в държава, а не на "територията на мазните кебапчии"?...

Аз лично не искам. И се опитвам според скромните си възможности да ги ограмотявам...



Гласувай:
10



Следващ постинг
Предишен постинг

1. ponicka - Вие си възпитавайте, така както ...
05.04.2013 23:48
Вие си възпитавайте, така както досега сте го правили.Мазният кебапчия,за него ни остава утешението,че не е ходил достатъчно на училище или поне не е случил на учители.
Ако повече учители са като вас,нещата неминуемо ще се променнат към добро.Доброто поражда подобно,нали?:)
цитирай
2. apostapostoloff - Това, че повечето българи са
06.04.2013 04:01
некадърни простаци, не оазначава автоматически, че България е кофти страна, която младите трябва да напуснат. Дайте да не смесваме и объркваме нещата!

Всъщнот нещата стоят така: България има само един проблем и той се състои в това, че тази прелестна страна е населена от некадърни и покварени простаци.
цитирай
3. socialismus - Мнението ми се различава само с едно "И"
06.04.2013 10:21
"България има само един проблем и той се състои в това, че тази прелестна страна е населена от некадърни и покварени простаци." да се чете "България има само един проблем и той се състои в това, че тази прелестна страна е населена И от некадърни и покварени простаци"
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: darkman
Категория: Политика
Прочетен: 309746
Постинги: 115
Коментари: 158
Гласове: 732
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930